Odpowiedni wybór garnków do kuchni

Odpowiedni wybór garnków do kuchni

Jeżeli dbasz o to, by stworzone potrawy zrobione były z najdoskonalszej klasy artykułów powinieneś pomyśleć także nad jakością stosowanych poprzez Ciebie urządzeń kuchennych. Garnki to nieodzowny składnik urządzenia każdej kuchni. Gdy czeka Cię ich zakup, wizyta w sklepie może przyprawić o zawrót głowy. Garnki odpowiedniej marki to inwestycja na całe życie. Kluczowym czynnikiem jeżeli chodzi o jakość artykułu jest produkt z jakiego został zrobiony. Standardowym problemem jest dobór pomiędzy garnkami stalowymi natomiast ceramicznymi.

Jak dobrze dobrać garnki?

Podstawową rzeczą, na jaką należałoby zwrócić uwagę to przystosowanie garnków do typu kuchenki. O ile w wypadku kuchenki gazowej lub elektrycznej dobór jest łatwy (pasują wszelkie garnki), to przy kuchence indukcyjnej należy pamiętać, iż potrzebne jest stosowanie jedynie garnków zrobionych z dobrych produktów (np. stal, żelazo). Naczynia takie określone są stosownym symbolem. Na pewno nie należy korzystać z naczyń ceramicznych, szklanych, aluminiowych (duży wybór tych garnków tutaj).

Zazwyczaj wielkim kłopotem jest przechowywanie garnków. Dobrze by było, by zestaw garnków był na tyle przemyślany, by dane jego tematy można było włożyć jeden do kolejnego. W tenże sposób uda nam się zaoszczędzić wiele miejsca w szafce lub skrytce. Odpowiednie garnki są zrobione z odpornej na duże temperatury oraz wszystkie zniszczenia mechaniczne, stali kwasoodpornej. Powinny mieć one na zaczepach oraz powierzchniach plastikowe moduły, dzięki którym nie poparzymy dłoni odkrywając nakrywkę, lub przenosząc garnek podczas gotowania zupy (zapoznaj się z ofertą garnków tutaj)

Garnki ze stali nierdzewnej

Zdecydowanie najmodniejsze garnki do gotowania to owe zrobione ze stali kwasoodpornej (sprawdź je tutaj). Charakteryzują się one dużą wytrzymałością na zadrapania, wgłębienia oraz zniszczenia mechaniczne, natomiast prócz tego nie poddają się rdzy oraz są proste w oczyszczaniu. Tego rodzaju garnki nie wchodzą w reakcję z żywnością, dzięki czemu są higieniczne oraz pewne. Stalowe garnki będą służyć w kuchni poprzez mnóstwo lat, nie są natomiast całkowicie pozbawione wad. Zarzuca się im przede wszystkim za wolne ogrzewanie oraz tworzenie różnokolorowych przebarwień na podłożu, jakie tworzą się jeśli nasypiemy sól do zimnej wody.

Podkładki pod garnki – odpowiednie akcesoria

Niezależnie od tego, na które garnki się zdecydujesz, niezwykle dobre wykażą się podkładki. Dzięki nim, gdy będziesz stawiać zdjęty przed sekundą z ognia garnek na blacie, nie uszkodzisz go. Na rynku dostępne są odmienne podkładki zrobione ze stali, tworzywa sztucznego lub również drewna.

Artykuł sponsorowany

Back to Top