Będąc właścicielem domku letniskowego, możesz sobie pozwolić na urządzenie go według osobistych preferencji. Zwykle oznacza to przestronny i wygodny salon, przytulną sypialnię oraz praktyczną otwartą kuchnię. W takim miejscu nie może zabraknąć zwłaszcza jednego urządzenia, dzięki któremu letnie wieczory będą jeszcze bardziej wyjątkowe. O czym mowa? Oczywiście o chłodziarce do wina!
Dla kogo chłodziarka do wina?
Zmienia się nasz gust w zakresie napojów wyskokowych, coraz chętniej sięgamy po wino. Chłodziarka do wina dzięki temu nieustannie zyskuje na popularności. Domek letniskowy to miejsce wypoczynku, wyciszenia, rozkoszowania się obcowaniem z naturą i samym sobą. To także idealne rozwiązanie na wypad z rodziną czy przyjaciółmi, na weekend, za miasto. O każdej porze roku! W tej sytuacji posiadanie chłodziarki do wina staje się wręcz koniecznością. Owszem, możesz przechowywać wino także w lodówce przez kilka miesięcy. Winiarka pozwala jednak na stabilne i bezpieczne magazynowanie ulubionego trunku nawet kilkanaście lat. Należy także pamiętać, że każde wino jest inne i wymaga odmiennych warunków do przechowywania.
Jak przechowywać wino?
W idealnych warunkach powinno się leżakować wino w pomieszczeniu zaciemnionym i chłodnym, w konkretnym przedziale temperatur dla danego trunku. Jeśli jednak nie dysponujemy oddzielną winnicą, równie dobrym rozwiązaniem będzie chłodziarka do wina.
Skąd masz wiedzieć, jaka jest optymalna temperatura przechowywania tej konkretnej butelki? Taką informację znajdziesz na etykiecie, gdzie producent wskazuje optymalny zakres dla zachowania świeżości, klarowności, konsystencji oraz niepowtarzalnego smaku. Jeżeli jednak nie udało Ci się znaleźć takiej informacji, pamiętaj, że:
- wino białe lubi nieco niższą temperaturę, dlatego optymalny zakres będzie się wahał pomiędzy dziesięcioma a dwunastoma stopniami Celsjusza;
- wino czerwone z kolei powinno mieć zapewnione nieco wyższą temperaturę – od czternastu do siedemnastu stopni.
Jeżeli chłodziarka nie daje nam możliwości regulowania temperatur dla każdej półki (strefy) z osobna, staraj się wino białe umieszczać na dolnych półkach, ponieważ zwykle panuje tam nieco niższa temperatura, natomiast wino czerwone – na górnych.
Chłodziarki do wina posiadają szklane drzwi, jednak w żaden sposób nie zagraża to Twoim trunkom. Posiadają one bowiem filtr UV, a także są odpowiednio przyciemnione. Szklane drzwi, oprócz tego, że są efektowne, pozwalają także wybrać wino przed otwarciem chłodziarki, co pozwoli na szybkie wyjęcie butelki i przywrócenie we wnętrzu urządzenia domyślnie wybranej przez Ciebie temperatury. Większość modeli została także wyposażona w czujniki oraz alarmy akustyczne informujące o braku zasilania lub zbyt wysokiej temperaturze spowodowanej pozostawieniem otwartych drzwiczek.
Chłodziarka wolnostojąca czy kompaktowa?
W domkach letniskowych najlepiej sprawdzi się kompaktowa chłodziarka do wina do zabudowy. Nie zajmuje miejsca, umieszczasz ją bowiem w zabudowie kuchennej. Model serii 900 marki Electrolux pozwala na przechowywanie jednocześnie aż 24 butelek. Oznaczenie „A+” daje Ci gwarancję idealnej temperatury chłodzenia przy niższym zużyciu energii aż o 25% w porównaniu do chłodziarek klasy energetycznej A. Możesz regulować temperaturę przechowywania od 5 do 20 stopni Celsjusza, w zależności od potrzeb. Wentylator czuwa nad odpowiednim stopniem wilgotności wewnątrz urządzenia. Półki przystosowane są do umieszczania butelek o różnym kształcie i wielkości, także wzdłużnie.